Stempelen



Vanmorgen beste ontbijt tot nu toe, eigenlijk alleen maar zoete taartjes. Ik had mijn Marathona del Dolimiti shirt aan. De eigenaresse van de herberg vond dat prachtig, want daar ging ze altijd skiën en daar had ze ook geleerd dat een ontbijt er ongeveer zo hoorde uit te zien.
De eerste kilometers vanmorgen gingen over de kam van de berg, we zaten nog steeds op 800 meter hoogte. Ik moest even een foto maken en dat kon alleen bij een parkeerhaven waar een carabinieri met machinegeweer een Italiaan aan het bekeuren was. Toen ik weer wilde gaan fietsen en de weg moest oversteken kwam ik door de drukte niet meer aan de goede kant van de weg, echter de politieman stapte met geweer en al op de strada en zette het hele verkeer stil zodat ik veilig kon oversteken. Kan alleen hier.

Vandaag vrij slappe fietsdag, omdat we vrij veel tijd hebben om uiteindelijk maandag in Rome te komen. We hebben die tijd wel goed gebruikt. Om 12.00 stond er een kraam met Porchetta aan de weg, dat is het meest lekkere broodje varkensvlees dat je kunt eten. We zijn direct gestopt en hebben in alle rust de broodjes met uitzicht op met meer van Bolsena opgegeten.
Bolsena is de eerste van de vijf steden waar de pelgrim, als hij in aanmerking wil komen voor een pelgrimsdiploma, verplicht moet stempelen. In de Basilica was een trouwdienst aan de gang, gelukkig konden wij een stempel krijgen in de kapel die aan de kerk vastzat. Vervolgens komt er een groep Amerikanen aan met begeleiding van een gids en die stormen gewoon de kerk in waar de trouwdienst nog in volle gang was. Het gaat aan ze voorbij dat Europa niet een groot museum is maar dat er ook gewoon gebruik wordt gemaakt van die oude gebouwen.

Volgende stempelplaats: Montefiascone. Een prachtig plaatsje met een fraai uitzicht over het meer van Bolsena. In de kerk was niemand maar het café had voor de pelgrims speciaal een stempel laten maken. Helemaal boven in Montefiascone is een parkje bij het paleis waar de pausen eeuwen geleden de zomers doorbrachten, geen verkeerde plek voor een zomervakantie met dat uitzicht. Op een fietsdag met een ambitieuze kilometer route zouden we nooit naar boven zijn gewandeld maar nu hebben we het uitgebreid bekeken.

Laatste stempelplaats en overnachtingsplek: Viterbo. De kathedraal schijnt door slechte raadgevers in de voorgaande eeuwen verpest te zijn, dus hier geen hordes toeristen. Om eerlijk te zijn: zo slecht zag het er allemaal niet uit. De huizen eromheen zijn gebouwd op  een basis van Etruskische en Romeinse fundamenten, dat was duidelijk te zien. Viterbo was vroeger een belangrijke stad, er hebben pausen gewoond toen Rome niet veilig voor ze was en er zijn pausverkiezingen gehouden. Uiteindelijk is die status helemaal verdwenen en nu is het een slaperig deel van de stad. Daarna ingeboekt bij de B&B, gedoucht en voor de laatste maal gewassen. Nog twee dagen voor we in Rome zijn, nog twee verplichte stempels in Sutri en Campagnano di Roma, nog behoorlijk wat hoogtemeters want het is hier bepaald niet vlak en dan komt de St Pieter in beeld.

Populaire posts van deze blog

Grand St Bernard Moordenaar

Creditcard pelgrims

Langres