Fiets, eet, slaap, repeat...


Pelgrims zijn vroeg op, we waren met twee bejaarde mannen uit Duitsland en België de laatsten in de herberg. De Duitse pelgrim had vroeg kunnen stoppen met werken en was nu een aantal maanden per jaar met goedkeuring van de vrouw aan het wandelen. Over hoe zijn vrouw dat vond: ze wist van te voren dat ze met een zwerver ging trouwen. De laatste tocht die hij gaat maken is ook al geregeld, de wandelstok gaat mee de kist in. Bij het afscheid zei hij goedkeurend vanwege de mooie dag: als de engelen wandelen opent de hemel.

Op de markt in Vercelli een focaccia brood gegeten terwijl de markt er op gang kwam. Daarna de fiets op voor een relatief korte etappe van 80 km naar Pavia. De route was gelegd over kleine wegen, dat is gedeeltelijk gelukt. We hebben prachtige wegen gereden, maar ook weer hele drukke. De povlakte is prachtig, rijstvelden met veel water en een enorme hoeveelheid vogels die er zitten te eten. Elke 5 km komt er een kerkje aan de horizon, daar fiets je meestal naar toe voor de volgende afslag. Elk dorp heeft een café en in dat café zetten ze overal erg goede koffie voor 1 euro.


Het laatste stuk van de dag werden de wegen weer drukker dan prettig, in Pavia besloten we ook niet verder meer te rijden. Het hoofdkwartier in Nederland was iets anders aan het doen dus we reserveerden een kamer in de binnenstad, douchen/wassen en de stad verkennen.
Pavia is de moeite van het bezoek meer dan waard, het is een levendige studentenstad. Het heeft prachtige Domkerk met de vierde grote koepel van Italië ( na St Pieter, Florence, Pantheon). De kerk is prachtig licht vanwege de bekleding van marmer, maar onder deze huid is de kerk gebouwd van bakstenen, rivierklei om bakstenen te bakken is hier net al bij ons direct bij de rivier te halen. Uiteraard wilden we graag een stempel (stampa) hebben voor ons paspoort, de priester -die volgens mij zat te wachten op biechters die niet kwamen- verwees ons door naar de koster die ons weer meenam naar een kamer waar het uniform van de bisschop hing voor de mis.
Vervolgens lekker door Pavia ( laatste lettergreep heeft de klemtoon) gelopen en ons verbaasd over geweldige kwaliteit van het ijs. Zo pizza eten en pitten, morgen weer een langere etappe en gisteren op de slaapzaal niet heel goed geslapen. Morgen nog een dag Povlakte, daarna beginnen de Apennijnen.

Populaire posts van deze blog

Grand St Bernard Moordenaar

Creditcard pelgrims

Langres